You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Crtice iz romana

Izvadci iz romana "Kvadratura zatvorenog kruga" (1) SLJEDEĆE >

Crtica 1

Na četvrtom i zadnjem katu zgrade bez lifta sačekao ih je nervozni domaćin, gospodin Leon Demarkis, kapetan duge plovidbe i pozvao da uđu u stan.

Starijem policajcu Robertu Radmanu stan je bio itekako poznat, budio je potisnute emocije - ljubav, razočaranje, rane muške povrijeđenosti, gomila uspomena iz tako žive prošlosti saplela mu je uobičajenu opuštenost. Toliko neposrednih asocijacija na iznevjerena očekivanja, lažne nade... Ni na jednom mjestu osjećaji, osim grobova ratnih suboraca, nisu bili tako intenzivni i uznemirujući. Nela je bila kapetanova kći i nije bilo te ljubavi u njegovu trideset petogodišnjem životu, koja bi značila iti tračak ushita, kojeg je imao u toj strasnoj vezi s Nelom. Toliko burnog, intenzivnog ljubovanja, putenosti i ekstaze, poput duhova je bdjelo u stanu, koji su koristili kada bi otac bio na plovidbi, a majka izvan Splita. Nekakve zastrašujuće, ali ugodne srsi prožimali su ga od glave do pete, dok se za kapetanom kretao prema njegovoj radnoj sobi.

Kao dijete sa sela, njegov je život u gradu postao zbrkana i nasumična improvizacija, teatar ludosti naspram seoske jednostavnosti u kojoj je odrastao. Tamo su život i smrt bile neizbježne izmjenjujuće forme Božanskog reda, rad je značio znoj i žuljeve, tamo su stoku zvali 'blago', ali je zato radost pružala svoj korijen u dubinu bića, gdje se rađaju najljepše pjesme slave i hvale, svem životu kao takvom.

Crtica 2

Robert je list okrenuo, pogledao praznu stražnju stranu lista, pažljivo dodirujući samo uski rub papira, te je pružio ruku prema stolu i položio ga rekavši:

— Molim vas da ovu poruku, ne dodirujete više nego što morate i to pažljivo držeći je za sam rub lista. Također vas molim da mi kažete ostale detalje... npr. kako je ista došla u vaše ruke, tko bi prema vašim pretpostavkama mogla biti osoba, ili možda više njih, koje bi mogle stajati iza tih prijetnji... da li osjećate istinsku opasnost zbog tog događaja i da li je poruka bila kuvertirana.

— Ispričavam se gospodine kapetane — uskočio je pripravnik Vinko — mogu li ovdi zapalit jedan duvan? — Obojica začuđeno pogledaju Vinkovo tupavo lice, koje je idiotski ljubazno blenulo u, ovim ignorantskim ispadom, šokiranog kapetana Demarkisa, očekujući odgovor na svoju uglađenu molbu.

— Slobodno zapalite i sebe, pozorniče, dapače vas molim... imam i kerozina, rado ću vas poslužiti... — odgovori mu kapetan.

Crtica 3

— No međutim, valjalo bi dometnuti da mí, koji revno punimo državni proračun, trebamo spavati mirnim snom, računajući da će oni koji ga prazne, dakle i službe zadužene za sigurnost, učiniti sve da se građani osjećaju sigurno i bez ikakvih ugroza. — Tu se kapetan digao na noge i stojećki, sa šakama uprtim o stol, završio svoju tiradu, te onako vitak dominirao prostorijom kao da je upravo proveo brod i posadu kroz olujno more. Njegova sijeda, fazonirana brada slavodobitno je sjala ispod namrštenog čela i sivoplavih očiju.

Impresivna teatralnost, nema se što dodati. Ima li itko da ne zna da je kapetan duge plovidbe na svom brodu 'padre padrone', štoviše, poslanik Božji glavom i bradom! On je kralj i vojskovođa na čeličnom teritoriju države pod čijom zastavom plovi. On je kâpu od makinje stariji brat, svojim časnicima otac, a strah i trepet ostaloj posadi. Njegove se naredbe izvršavaju bez pogovora, njegova je prva i zadnja; zato ga niži članovi posade izbjegavaju, ili se uklanjaju u stranu uz pozdrav kad prolazi. Ornije se radi kud god njegov pogled okrene, a ako ćeš biti čavao koji strši - on je taj koji ima čekić u ruci, i u prvom portu gdje brod pristane, kupiš svoje stvari i van s broda. Vladivostok, Buenos Aires ili Mogadishu - svejedno.